HYPOTHEEKINFO
OFFERTE
HUIS & FISCUS
BEREKEN
OVER ONS
Kopen van een huis
Nationale Hypotheek Garantie
Borgsom of Garantieverklaring
Notaris
Taxatie
Koopakte
Kosten
Aandachtspunten
Gebreken aan een woning
Nieuwbouw
10 meestgestelde vragen
Slimme tips bij aankoop


Slimme tips voor de aankoop van een huis

 

Het aankopen van een huis is niet alleen een grote financi?le investering, het is ook bepalend voor uw toekomst. Maak daarom geen overhaaste beslissing en bereidt uw aankoop zorgvuldig voor. Om u daarmee te helpen hebben we een lijst met slimme tips opgesteld, die betrekking heeft op de aanschaf van bestaande huizen en nieuwbouw woningen.

 

EEN BESTAAND HUIS

* Bedenk voordat u iets doet, wat u eigenlijk wilt: welke prijs wilt u betalen, hoe ruim moet het huis zijn, wat voor soort huis moet het worden.

 

* Als u de hulp zoekt van een makelaar, spreek dan duidelijk af voor welke diensten hij nodig is. Onderhandel over de prijs en kijk goed of de prijs in- of exclusief BTW is.

 

* Als u een bestaand huis zoekt, check dan het internet, uw krant en de huis-aan-huisbladen en kijk goed om u heen naar 'te koop'-borden.

 

* Heeft u een huis op het oog, onderzoek dan of de vraagprijs redelijk is. Vergelijk de prijs met vraagprijzen van woningen in de buurt en met verkoopprijzen van al verkochte woningen. Verkoopprijzen staan geregistreerd bij het Kadaster.

 

* Laat voor het bepalen van de staat van onderhoud een bouwkundige keuring (aankoopkeuring) uitvoeren. U krijgt daardoor een goed inzicht in

de kosten van herstel, zodat u daar met een bod rekening mee kunt houden.

 

* Zoek voor het bieden uit of er bijzonderheden zijn rond het huis: staat de grond op erfpacht, komen er wijzigingen in het bestemmingsplan, zit er nog GIW-garantie op de woning?

 

* Spreek duidelijk af wat er bij de koop is inbegrepen. U zult de eerste niet zijn die raar opkijkt als die prachtige zonwering nergens meer te vinden is.

 

* Doe een bod altijd met ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld van financiering en bouwtechnische keuring. Dan kunt u als het huis echt onbetaalbaar is, ook na de drie dagen bedenktijd, nog van de koop af.

 

* Onderhandel ook met de notaris over zijn prijs. Sinds de tarieven zijn vrijgelaten, zit u zelfs niet meer vast aan een minimumtarief. Onderhandel uiteraard niet met ??n notaris, maar informeer in omgeving naar de goedkoopste.

 

EEN NIEUW HUIS

* Via de gemeente kunt u erachter komen waar gebouwd gaat worden en door wie. Bij kleine projecten wordt u vaak naar de bouwer doorverwezen, bij veel grote bouwlocaties staat dikwijls een apart informatiecentrum. Ook vindt u op websites als www.nieuwbouw.com alle bouwprojecten van Nederland.

 

* Een nieuwbouwhuis hoeft u niet altijd vanaf een tekening te kopen. Op sommige bouwlocaties zijn niet alle huizen verkocht en kunt u zonder loting een pas gebouwd huis kopen.

 

* De meeste nieuwbouwwoningen worden verkocht door bouwondernemers of projectontwikkelaars, maar soms ook door een makelaar. Wilt u kans maken op een huis in uw omgeving, dan moet u ingeschreven staan. U krijgt dan als eerste informatie en kunt meedoen met de loting. Achteraf herstellen van bouwfouten is vaak duur en soms onmogelijk. Door een controle tijdens de bouw, een tussentijdse keuring, kunnen die fouten op tijd worden gesignaleerd en rechtgezet.

 

* Bij de oplevering wordt u eigenaar van het huis. Met een opleveringskeuring van de Vereniging Eigen Huis heeft u een duidelijk overzicht van alle problemen, die de aannemer daarna voor u moet oplossen. Gemiddeld worden nog altijd 28 fouten per oplevering ontdekt.

 

* Ook de koper van een nieuwbouwwoning heeft per 1 september 2003 drie dagen bedenktijd!

 

 

 

 

 

 

 


Erkend Hypotheekadviseur
Poll
Bent u bereid op latere leeftijd uw huis op te eten?
h? wat?, huis opeten? Dat smaakt toch niet.
Nooit over nagedacht
Nee, (als ik overlijd mogen erfgenamen mijn huis erven
JA, (lees meer over de Pensioen Optimaal Hypotheek)