Startershypotheek / Vanuit het oogpunt van het kind
Met de Startershypotheek kunnen je (groot)ouders bijvoorbeeld een bepaalde tijd voor je 'garant' staan. Daarnaast behoren schenken en lenen tot de mogelijkheden en zijn combinaties denkbaar. Vaak zal de steun van je (groot)ouders vooral de eerste jaren nodig zijn. Als je inkomen op zeker moment voldoende is om de lasten zelf te dragen, kan je met Regionale Hypotheekpartners afspreken dat de steun niet meer nodig is.
Voordelen startershypotheek
Praktijkvoorbeeld 1: mededebiteurschap
Je komt ? 30.000 tekort om een huis te kopen. Je (groot)ouders besluiten te tekenen voor een deel van de hypotheek en stellen zich daarmee 'garant' voor een deel van de rente en de aflossing. Je betaalt de rente helemaal zelf en jouw (groot)ouders springen bij wanneer dat nodig mocht zijn. Als je een aantal jaren later voldoende inkomen hebt dan kun je in goed overleg besluiten het mededebiteurschap te laten vervallen. Ook kunnen je (groot)ouders besluiten om de extra rentelasten te verzachten door een jaarlijkse belastingvrije schenking.
Praktijkvoorbeeld 2: schenking
Je inkomen is nog te laag om de totale koopsom van ? 200.000 voor een nieuwe woning te lenen; ? 180.000 is het maximaal haalbare. Je ouders kunnen gebruikmaken van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van maximaal ? 20.177. Nu is de koopsom van ? 200.000 geen probleem meer!
|